GREMI ARTESÀ D´ARTISTES FALLERSVALÈNCIA
cas | val | eng

La revista

Les Falleres Majors de València 2018, convidades d'excepció a la festa gremial
01/05/2018

Entrega dels Ninots d'Or i les insígnies d'argent 2018

Quasi 300 assistents a la Festa Gremial d'enguany

Els Salons Forsañ han acollit, de forma excepcional a causa de les obres que estan en marxa al saló del gremi, la Festa Gremial 2018.

Quasi 300 convidats entre artistes fallers, familiars i amics no han volgut faltar a esta jornada de convivència dels companys de l'ofici.

Després del dinar ha començat l'acte protocolari, presentat per Paco Pellicer, que ha destacat amb la màxima distinció del Ninot d'Or a companys i treballadors per la festa, i amb la insígnia d'argent als agremiats jubilats.

Estos són els companys jubilats que han rebut la insignia d'argent 2018:

Francisco Carrasco i Lazán

Comença el seu trajecte al món de les falles al taller del seu pare, junt als seus germans. Parlem de l’any 1965...

Del germans Carrasco, Juan, el major, ingressa en el cos de bombers i no continua amb la professió, però Antonio, José Luis y ell mateix s’incorporen al gremi d’artistes fallers i formalitzen la seua intenció de fer falles.

Paco tenia dos amors, les falles i la música... com a professió, finalment va optar per les falles i tot i la gran satisfacció personal que li donaven les falles va enfocar el seu treball cap el camp de la decoració. Qüestió d’economia...

En el seu currículum, falles de primera A, col·laboracions amb molts artistes, grans pintures murals i un gran número de bons amics de professió.

 

 

Juan Carlos García (El de Torrent)

Comença a treballar en el món faller a l’any 1973, en el taller del Mestre, Pepe Azpeitia. L’any 1975 va treballar a les ordres de David Cortés, y a l’any 79 compaginant el treball als tallers de Vicente Agulleiro i els germans Ferrer, planta la seua primera falla a Alboraia.

A partir d’eixe moment inicia la seua pròpia trajectòria professional plantant falles en la població de Burjassot, Fogueres en Alacant, 13 anys la falla de Archiduque Carlos- Músico Gómis i el mateix número d’anys la falla L’Alcota- Sagunt.

 

 

Miguel Ángel Serrano i Egea

Forma part del Gremi d’Artstes Fallers de València des de l’any 76. Tenia el seu carnet d’Artista de Falles infantils i va treballar per a diferents comissions de la ciutat de València, de Xirivella, Torrent o Cullera, entre altres...

Al llarg de la seua carrera professional va tindre com principal col·laborador a D. Miguel de los Santos Serrano, el seu pare, Artista Faller en la seua joventut, que modelà molts dels ninots de la seua producció fallera.

Llicenciat en Belles Arts en l’especialitat de pintura i Tècnic especialista del Moble...

 

 

Vicente Torres i Sánchez.

Des de 1967 desenvolupa l’ofici d’artesà faller i s’especialitza en construcció d’estructures de fusta. Ha realitzat carrosses, escenaris. Decoracions de locals comercials i, com no, falles.

Va treballar vuit anys en el taller dels Germans Sánchez construint carrosses, fins que començà a dissenyar i realitzar falles infantils.

De l’any 75 al 78 és Encarregat de Taller de l’Empresa de José Luís Pérez Abad, muntant falles i estructures singulars de fusta.

Al 1979 crea el seu propi taller on realitza falles i fogueres, però des de on també col·labora amb altres tallers construint estructures de fusta i muntatge de remats de especial risc.

Estants per a fires, treballs de decoració per a centres comercials, com ara, El Osito, Las Américas o Nuevo Centro, son exemples del seu treball. El bon treball amb la fusta ha sigut allò que l’ha fet especialista.

 

I ells i elles són els guardonats amb els NINOTS d'OR 2018:

Sandra Gómez López

És la Primera Tinent d’Alcalde i Portaveu del Ajuntament de València i Secretaria General del PSPV-PSOE de la ciutat de València.

Primera dona que va dirigir la policia i els bombers en el Ajuntament de València. Actualment, desenvolupa a més les funcions de concejala del àrea de desenrotllament econòmic sostenible y portaveu del grup municipal del PSPV-PSOE.

És llicenciada en Dret i Administració i Direcció de Empreses per la Universitat de València.  És del barri del Cabanyal-Canyamelar, on ha participat activament del moviment associatiu festiu i cultural del barri.

Des del Àrea de Desenrotllament Econòmic Sostenible del Ajuntament de València s’ha implicat en el impuls de polítiques actives dirigides al Gremi d’Artistes Fallers amb l’objectiu de millorar la seua formació, fomentar la seua activitat al llarg de tot l’any, donar a conèixer la festa de les falles a través de visites als tallers i ajudar a la descentralització del turisme de la ciutat.

Des de València Activa ha impulsat diferents cursos de idiomes, ofimàtica i gestió d’empreses que poden ajudar al reciclatge professional i a la formació dels artistes fallers.

 

José María Picó Añón

Nascut a la ciutat de València, el nostre ninot d’Or ha destacat per la seua notable trajectòria fallera, desenrotllant rellevants càrrecs, amb total dedicació i passió, al món de les falles.

La primavera de 1941, quan es va fundar la Comissió de Falla Salamanca – Conde Altea, un jove entusiasta començava la seua singladura en el món de les falles. Prompte va formar part de diferents directives fins arribar a la presidència de la comissió l’any 1962.

Àngel Azpeitia, José MAría Mas, Carmelo i Pepe Roda, Carlos Tarazona, Gori Gallego, Vicente Luna, Vicente Domingo, Alfredo Ruíz, José Devís i més artistes tingueren una bona i llarga relació amb ell.

Va fomentar l’agermanament entre les ciutats dde Salamanca i València, sent mereixedor de la màxima distinció de la ciutat salmantina. Des de l’any 1966 fins al 71 va formar part de la Junta Central Fallera amb el càrrec de Secretari General.

Amb el trasllat del domicili familiar passà a formar part de la comissió Avenida Pérez Galdós – Calixto III, exercint de vicesecretari.

Emblema d’Honor d’or de la Comissió Gestora de les Fogueres de Sant Joan, Distintiu d’or de la Junta Central Fallera de Borriana, Antorcha de plata de la Olimpiada Internacional del Humor, Bunyol d’Or amb Fulles de Llorer i Brillants i President d’Honor Perpetu de la Falla Salamanca – Conde Altea.

 

Antonio Fornés Quijano

La seua primera Falla la va plantar l’any 1994 per a la comissió Pedro Cabanes. Forma part del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València des de l’any 1996. Autodidacta, porta 24 any treballant en solitari compaginant les belles arts amb el treball de falles.

Ha destacat per la seua visió satírica de les falles obtenint nombrosos premis d’enginy i gràcia així com ninots destacats en diferents edicions de l’exposició del ninot. 3 premis Raga i director artístic de la Feria Bonita de Bucaramanga.

Inmaculada Ibáñez Marco

Va treballar fins 1992 en diferents tallers de joieria al temps que es formava en l’Escola del Gremi de Joiers com a dissenyadora.

En aquella època, el seu pare, Francisco Ibáñez, que ja construïa falles va muntar el seu taller en Bétera. Fascinada pel laboriós treball d’artista faller, ho va deixar tot i començà a formar-se junt al seu pare per a dedicar-se a allò que més li agradava, fer Falles.

L’any 1996 passa a formar part del Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València. Des d’eixe moment ha compaginat el treball d’artista fallera amb la tasca de ser mare.

Ha plantat falles en València i diferents poblacions, com Elda, Turís i Gavà. També Fogueres per a les festes d’Alacant.

Aficionada a la pastisseria creativa, va realitzar cursos d’especialització, aplicant els nous coneixements al seu treball habitual, creant un esdeveniment nomenat “Cómete tu falla”, realitzant les maquetes de les seues falles amb productes comestibles.

Dedica el seu temps lliure a Paraules i Dones, una associació que lluita per la igualtat i contra la violència de gènere. A la vegada presideix la Associació Cultural Nucli Antic i L’Almara de Burjassot.

José Jarauta Navajas

El nom del pròxim Ninot d’Or, en el món de les Falles, és sinònim d’èxit segur. 27 primers premis avalen una llarga i triomfal trajectòria professional.

Va començar a treballar en el taller de Miguel Esteban. Era l’any 1987.

Després del parèntesi del servei militar va tornar al món de les falles, però ara ja en solitari. Des dels seus inicis, amb tan sols 17b anys, fins el dia de hui han sigut capaç de construir i plantar més de 200 Falles.

Vicente Llácer Rodrigo

Des de xiquet somniava amb el món de les falles. Amb els amics, en casa o en el seu barri muntava les seues primeres falles amb caixes i cartons.

La seua singladura professional va començar en la ciutat de l’artista faller, treballant en diferents tallers on va adquirir coneiximents i experiència per tal de poder emprendre en solitari la seua carrera com artista faller.

La comissió de Falla Archiduque Carlos - Chiva, li va donar l’oportunitat de plantar en la màxima categoria de las falles.

Tot i que ha militat en diferents seccions, cal recordar el seu pass per la secció especial amb falles per a les comissions, Avda. Burjassot - Padre Carbonell, Falla Na Jordana, Cuba – Literat Azorín i Sueca – Literat Azorín. En primera ha plantat falles per a Maestro Gozalbo-Conde Altea, Grabador Esteve Cirilo Amoros i Duc de Gaeta-Pobla Farnals.

També ha plantat la Falla Municipal de València y Fogueres d’especial a Alacant. Una trajectoria professional celebrada amb cinc primers premis de les cinc falles construïdes en l’any 2017 i al 2018 amb la satisfacció d’haver plantat deu anys en la màxima categoria de les falles de València.

 

I com és habitual, les Falleres Majors de València, com a màximes representats de la festa també reben el major distintiu d'este gremi:

Daniela Gómez de los Ángeles

Fallera Mayor Infantil de València 2018

Rocío Gil Uncio

Fallera Mayor de València 2018

El punt i final de l'acte l'ha posat el Mestre Major, Jose Ramón Espuig, amb el discurs dedicat als companys d'ofici i reivindicant el camí llarg que queda per recòrrer.

Podeu vore'l complet fent PLAY ACÍ.

Enhorabona a tots i ens veiem l'any que ve!

Esta página utiliza cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y así facilitar tu navegación. Si continúas navegando, sin modificar la configuración, consideramos que aceptas su uso. Puedes modificar la configuración en cualquier momento.
Aceptar
Cerrar
Buscar noticias
Palabras
Sólo se considerarán palabras de 3 o más letras.
Dónde
Título
Subtítulo
Resumen
Texto
Selecciona las partes de la noticia donde recuerdas que están las palabras a buscar.
Fecha de publicación
Desde:
Hasta:
Indica las fechas aproximadas de publicación de les noticies que estás buscando.
Resultados
Con esta suscripción recibirás gratuitamente en tu correo nuestra publicación cada vez que lancemos una nueva edición
Nombre
Mail
Idioma de suscripción
  • castellano
  • valencià
  • english
Acepto los términos y condiciones descritas aquí